Από το Brain Drain στο Brain Gain

received 425587788114602 zx"Πως θα ανατρέψουμε τη φυγή των νέων από τον Ευρωπαϊκό Νότο, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των Μεσογειακών προϊόντων και της Μεσογειακής διατροφής"

Ήταν το θέμα της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στα Τρίκαλα την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και συνδιοργανώθηκε από, το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, την ΑΜΚΕ Πράσινη Κιβωτός, και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων, του ΕΒΕ Τρικάλων και της ΕΑΣ Τρικάλων.
Το θέμα που επέλεξαν οι διοργανωτές, αφορά τους νέους που πρέπει να πάψουν να χτίζουν το δικό τους αύριο σε ξένες πατρίδες αλλά και την μεσογειακή διατροφή που πρέπει να αποτελέσει την αφορμή ώστε ο πρωτογενής τομέας να ξαναστηθεί σε σωστές δομές από την αρχή.

Η Ημερίδα, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, με τη συμμετοχή καταξιωμένων εισηγητών, που έχουν ασχοληθεί με επιτυχία με τις επιμέρους ενότητες του θέματος, αποτέλεσε μια καλή αφορμή για σκέψη και πιθανόν και για περαιτέρω πρωτοβουλίες, ώστε η περιοχή μας και η πλειονότητα των αγροτικών περιοχών της χώρας μας, να συμπεριλάβουν στον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό και να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, και να αποτελέσει από συγκριτικό τοπικό διατροφικό πλεονέκτημα, μοχλό ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας και να συμβάλλει στην ανάσχεση του brain drain.Web received 549320605631035
Ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στα δυνατά αλλά και αδύναμα σημεία του αγροδιατροφικού τομέα που έχουν αφετηρία το υψηλό κόστος παραγωγής και την διστακτικότητα των παραγωγών στη σύσταση ομάδων παραγωγών. Επίσης επεσήμανε την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων μας και πως στο υπουργείο του σχεδιάζει να αμβλύνει αδυναμίες του πρωτογενή τομέα που οδηγούν στη φυγή των νέων και στη γήρανση του πληθυσμού της υπαίθρου.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας του ΤΕΦΦΑ Τρικάλων κ. Τζιαμούρτας στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του, ανέπτυξε το θέμα της τροφικής πυραμίδας, της υψηλής διατροφικής αξίας των παραγόμενων στη χώρα μας προϊόντων, της μεγάλης βιοποικιλότητας και του μεγάλου αριθμού μοναδικών βοτάνων στον κόσμο που παράγονται στη Θεσσαλία και στην Κρήτη. Παράλληλα επεσήμανε την έλλειψη υποδομών και δικτύων επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας, για την εμπορία και διακίνηση εντός και εκτός Ελλάδος, σε σωστές βάσεις και με προστιθέμενη αξία.
Ο Καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μεταξάς, με πολύ μεστό λόγο ανέλυσε το θέμα της φυγής των νέων, το οποίο αφορά νέους στην πλειονότητα γιατρούς και μηχανικούς που μπορούν να εργαστούν, να καλοπληρωθούν και να διαπρέψουν σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για φυγή των νέων τόνισε αλλά για μετανάστευση, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Και κατά τον ίδιο εκείνο που πονάει περισσότερο δεν είναι η φυγή αλλά η οικονομική αιμορραγία αφού φεύγουν νέοι μετά από υψηλού επιπέδου σπουδές. Όσο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα επιβιώσουν μόνο αν εμπιστευθούν την τύχη τους στα χέρια ειδικών επιστημόνων που θα καλοπληρώσουν.

 
 

Tags: Ευαισθητοποίηση, Ημερίδες, Ανεργία, Νέοι

Εκτύπωση Email

Κοινωνικά Δίκτυα

Follow on Facebook Follow on Twitter Follow on Linkedin