Αγροδιατροφή - Το ορόσημο της Νέας Γεωργίας (1/12/2023)

Written on . Posted in Βιώσιμη ανάπτυξη

Η τρέχουσα επταετία (2021-2027) είναι αφιερωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αγροδιατροφή και σε όλη την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να φτάσει η αγροτική παραγωγή «από το χωράφι στο ράφι».

Αυτό ήταν μια καλή αφορμή για την Πράσινη Κιβωτό να διοργανώσει σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, με θέμα: “Αγροδιατροφή: το ορόσημο της “Νέας Γεωργίας”, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων & του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Επί τάπητος τέθηκε μια σειρά μείζονων ερωτημάτων: Τι μας έμαθε η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή; Πώς θα επαναπροσδιορίσουμε προϊόντα, καλλιέργειες, δρόμους παραγωγής και ανάπτυξης, μεταποίησης και προώθησης στον αγροτικό τομέα;

62

Έγιναν σημαντικές ομιλίες από καταξιωμένους εισηγητές. Και δη:

-“Πώς συνδέεται το αύριο της Αγροδιατροφής, με την κλιματική κρίση και την περιβαλλοντική παιδεία”. Εύη Αλεξανδροπούλου, Περιβαλλοντολόγος, ΟικοΜ Μελετητική Περιβάλλοντος

-“Η Αγροδιατροφή με αρωγό την Μεσογειακή διατροφή, ανοίγει δρόμους επαγγελματικής και οικονομικής προοπτικής για τους νέους αγρότες”. Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-“Ένα καινοτόμο πλαίσιο για την Αγροδιατροφή”. Βάϊος Κουτής, Γενικός Δ/ντής Αναπτυξιακής Τρικάλων

-“EcoGaia Farm: Ένα Αγρο-Οικολογικό αγρόκτημα αναγεννητικής γεωργίας στην πόλη των Τρικάλων”. Αλέξανδρος Καρατζάς & Νατάσα Αντάρη

Κρατάμε την κατακλείδα του χαιρετισμού της Προέδρου της Πράσινης Κιβωτού Λένας Μηλιώνη, που εμπεριέχει και το μήνυμα της υποδειγματικής εκδήλωσης.

«Οφείλουμε», είπε, «να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σχεδιασμό, ετοιμότητα και μέτρα προστασίας. Γιατί σήμερα πιστεύουμε, πλέον, ότι ναι, το κλίμα άλλαξε -γιατί κάποτε δεν το πιστεύαμε- και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο περιμέναμε. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αλλάξουμε κι εμείς και να προσαρμόσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και την αγροδιατροφή στα νέα δεδομένα».

Ευχαριστούμε τις τοπικές ιστοσελίδες ,Trikalaola, Trikalaculture και TrikalaΙΝ για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού  

 eeeeΜπουζιουρασ

ΑλεξανδροπουλουΚουτής 

IMG 3e6f5a01d73f7831f0073077ec39666a V2ΠΚ

 

 

 

 

 

Tags: Περιβάλλον

Εκτύπωση