Η Πράσινη Κιβωτός του Νώε

Written on . Posted in Δημοσιεύσεις

Χιλιάδες δείγματα σπόρων θα ασφαλιστούν σε θησαυροφυλάκιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Μια (ελάχιστη) ασφάλεια ζωής «υπογράφει» σήμερα ο πλανήτης, παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων, στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαλντ, δυο από τον Βόρειο Πόλο. Έπειτα από δεκαετίες σχεδιασμού και κατασκευής, το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων, άλλως γνωστό ως «Πράσινη Κιβωτός του Νώε», ανοίγει και επισήμως τους παγωμένους θαλάμους του σε 250.000 δείγματα σπόρων- προς το παρόν.

prasini-kivotos-NoahΦτιάχτηκε έτσι ώστε να αντέχει τα πάντα: τις φυσικές καταστροφές, την αδιαφορία του ανθρώπου, σεισμούς πολύ ισχυρότερους από εκείνον των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε πρόσφατα στη Νορβηγία, ακόμα και μια πυρηνική επίθεση- αν και ο υπ΄ αριθμόν ένα εχθρός στο μυαλό όλων είναι η κλιματική αλλαγή, με ό,τι δραματικό μπορεί αυτή να επιφέρει.

Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων, άλλωστε, έχει ιερή αποστολή: να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα την επιβίωση θεμελιωδών καλλιεργειών και φυτών, ακόμα και αν αυτά εξαφανιστούν.

Η ιδέα ανήκει στον Αμερικανό οικολόγο Κάρι Φόουλερ, τον επικεφαλής του ανεξάρτητου οργανισμού Παγκόσμιο Ταμείο για την Ποικιλία των Καλλιεργειών. Δεν θα μπορούσε ωστόσο να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή της Νορβηγίας, που ανέλαβε να καλύψει το κόστος των έξι εκατ. ευρώ. Η τοποθεσία που επελέγη για την κατασκευή του ξενίζει- το αρχιπέλαγος Σβάλμπαλντ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο, δεν μπορεί να θεωρηθεί και το πιο φιλόξενο μέρος, δεν φυτρώνει εκεί κανένα δέντρο, τον χειμώνα η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους-14 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενεί λιγότερες από 2.300 ψυχές...

Η αλήθεια είναι όμως πως το Σβάλμπαλντ επελέγη λόγω ακριβώς του αφιλόξενου χαρακτήρα του. Είναι απομονωμένο, πολιτικά σταθερό, μακριά από τα «καυτά σημεία» του πλανήτη, προσβάσιμο όμως και με τις ελάχιστες απαραίτητες υποδομές- όπως λέει χαρακτηριστικά ο Φόουλερ: «πληροί όλα τα κριτήρια». Ακόμα και το ψύχος, ειδικά το ψύχος, είναι καλοδεχούμενο: το Θησαυροφυλάκιο είναι χτισμένο μέσα σε ένα βουνό και αποτελείται ουσιαστικά από τρεις μεγάλους αεροστεγείς θαλάμους. Τα εγκαίνια της «Πράσινης Κιβωτού» θα γίνουν σήμερα- παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Κενυάτισσα οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι- με 250.000 δείγματα σπόρων, από διάφορες χώρες, οι οποίες διατηρούν την κυριότητά τους. Η χωρητικότητά της, όμως, φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια δείγματα, αριθμός διπλάσιος από τον αριθμό των ποικιλιών που γνωρίζουμε σήμερα. «Στη θερμοκρασία των-18 βαθμών Κελσίου», λέει ο Φόουλερ, «οι σπόροι σημαντικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το μπιζέλι μπορούν να αντέξουν για 1.000 χρόνια. Είναι μια μοναδική ασφάλεια ζωής για τον πλανήτη».

Tags: Περιβάλλον, Βιολογικά προϊόντα, Οικολογία

Εκτύπωση