Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα: «Επιστροφή στον Όλυμπο: πολιτισμός, περιβάλλον εθελοντισμός»

Written on . Posted in Επιστροφή στον Όλυμπο

DSC04447 webH Πράσινη Κιβωτός στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου: «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2018» και στο Θεματικό πεδίο: A.3.9. «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος», ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο:
«Επιστροφή στον Όλυμπο: Αναδεικνύοντας τη σημασία του μέσα από τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό»
Η φιλοσοφία και η δομή του έργου παρουσιάστηκε από τα μέλη του ΔΣ σε ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Παντελιδάκη, παρουσία εκπροσώπων της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Τρικκαίων, ομάδας φοιτητών του ΤΕΦΑΑ, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και μελών και φίλων της Πράσινης Κιβωτού.
H κύρια ιδέα του έργου αναπτύσσεται γύρω από την ενεργό συμμετοχή των νέων, σε δράσεις και πολιτικές ενίσχυσης: της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού.

Γιατί επιλέξαμε τον Όλυμπο; Επιλέξαμε τον Όλυμπο γιατί είναι το βουνό της Ελλάδας που είναι Παγκοσμίως γνωστό για το τεράστιο μυθολογικό πλαίσιο που φέρει στην κορυφή του, καθότι εκεί σύμφωνα με τη θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων κατοικούσαν οι Δώδεκα Ολύμπιοι Θεοί και όχι μόνο γι αυτό:
• Για τη μοναδική του βιοποικιλότητα, για την οποία ανακηρύχθηκε από το 1938, ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας με Παγκόσμια αναγνώριση.
• Γιατί το 1981 η UNESCO τον ανακήρυξε "απόθεμα της Βιόσφαιρας". DSC04450 web
• Γιατί η Ευρώπη τον συμπεριέλαβε στις "Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα περιοχές της ΕΕ".
Το έργο στοχεύει:
• Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Στην συμβολή των μελλοντικών γενεών στην κατανόηση της σημασίας και πολυμορφίας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
• Στην κατανόηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
• Στην καλλιέργεια εθελοντικού πνεύματος.
Θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία
• Της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• Των Δήμων Τρικκαίων , Λάρισας και Δίου - Ολύμπου
• Του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας
• Των σχολείων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και
• Των συλλόγων Ορειβασίας- Χιονοδρομίας Τρικάλων και Λάρισας
Αναμενόμενα αποτέλεσμα του έργου είναι:
1. Ανάδειξη της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου μέσα από τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό.
2. Προετοιμασία των αρμόδιων φορέων και αρχών για την ανάπτυξη, σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτιστικών μονοπατιών και σχετικών χαρτών.
3. Συνεργασία και συνέργεια μεταξύ των όμορων Νομών για εθελοντικές δράσεις με ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του Ολύμπου.
4. Ευαισθητοποίηση των Δήμων και των κατοίκων τους σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, και εθελοντισμού.
5. Ευαισθητοποίηση των νέων (μαθητές – φοιτητές) για την αξιοποίηση και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον μέσα από την εφαρμογή των πιλοτικών δράσεων.
6. Ενεργοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναντήσεις διαβούλευσης, λειτουργώντας ως «ενεργοί πολίτες» για τη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Η ολοκλήρωση του έργου θα διαρκέσει 12 μήνες.
Προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων, συνδέονται άρρηκτα με τις αρχές της αειφορίας και του εθελοντισμού στο αποτύπωμα αυτού του ευλογημένου τόπου και με την ενεργοποίηση όλων μας θα επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματός μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίτας της Πράσινης Κιβωτού για τα μέλη, τους φίλους της και τους καλεσμένους της.

Tags: Εθελοντισμός, Περιβάλλον, Ευαισθητοποίηση, Ημερίδες

Εκτύπωση