Διημερίδα Περτουλίου - 6 και 7 Ιουνίου 2015

AFISA TELIKH EUROPE DIRECT PERTOULI 67 6 2015Ανοιχτή Πρόσκληση
Όλα έτοιμα για τη Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα
Στις 6 και 7 Ιουνίου 2015

"Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων -
Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση"
από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας

Σπουδαίοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους
στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου
Βιώσιμη Ανάπτυξη, Καινοτομία, Καλές Πρακτικές Κοινωνική Οικονομία

Οι ορεινοί όγκοι της Ελλάδας στο μικροσκόπιο

Με τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων, του Επιμελητηρίου Τρικάλων, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, του Περιφ. Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και του EUROPE DIRECT Θεσσαλίας

Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανεργία και την ερημοποίηση. Αυτό διαπιστώνει το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των Νέων.

 

Έτσι, δεκάδες σπουδαίοι και διακεκριμένοι επιστήμονες από πολλά Πανεπιστήμια της χώρας, τεχνοκράτες, στελέχη Αναπτυξιακών Εταιριών και επιτυχημένοι αυτοδιοικητικοί θα βρεθούν σε έναν μαγικό τόπο, όπως είναι το Περτούλι Τρικάλων, το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για κάθε ενδιαφερόμενο, που σχεδιάζει να διοργανώσει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία .

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στόχος των διοργανωτών είναι οι δράσεις αυτές, να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που να απαντούν στα προβλήματα αυτά, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων. Οι Διοργανωτές επιθυμούν τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των Φορέων και ειδικών επιστημόνων, έτσι ώστε, κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο, να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους.
Η πρώτη διοργάνωση θα γίνει στην Π.Ε. Τρικάλων και συγκεκριμένα στο Περτούλι Τρικάλων (Challet Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου) , στις 6 και 7 Ιουνίου 2015 (Σαββατοκύριακο), με ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο, με θέμα:

"Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων -
Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση "

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας,
• Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π.Ε. Τρικάλων,
• Επιμελητήριο Π.Ε Τρικάλων (κ. Γιαγιάκος Βασ.),
• Kέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΤΑ) ,
• MΚΟ "Πράσινη Κιβωτός " - Τρίκαλα (εκπρόσωποι Βάϊος Μαλέκας και Χρ. Ζορμπάς),
• Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" (Καπλάνη Βαλάντω) ,
• Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς Τρικάλων (Πρόεδρος Γ.Καραβίδας ),
• Δευτεροβάθμια ΜΚΟ "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (Κ. Σκριάπας, Κ. Φουρκιώτης) και
• ο πρώην Προέδρος Επαγγελματιών. Ορεινού Όγκου Περτουλίου κ. Ηλίας Φιλοκώστας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙ Α

Η θεματολογία διαμορφώνεται ως εξής:

Διαμόρφωση πολιτικών Ανάπτυξης Ορεινών όγκων -Αειφορική Διαχείριση, Οι Ορεινοί όγκοι της Π.Ε. Τρικάλων στο μικροσκόπιο, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους ορεινούς όγκους
Κοινωνική Οικονομία -Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον Αγροτικό Χώρο, Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στους Ορεινούς όγκους -Creative Europe -Horizon, Παράλληλη Συνεδρία για τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Πύλης-Ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών πάνω σε Προγράμματα, καλές πρακτικές και οδηγίες αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων, Σχέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Διαχείριση πόρων -Καινοτομία -Εξωστρέφεια, Χρηματοδοτικά Εργαλεία -Αναζήτηση Πόρων, Δικτύωση Φορέων.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα, κάνοντας κλικ εδώ

Για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί σπουδαίοι επιστήμονες , οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία, τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς, όχι μόνο της Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και της Θεσσαλίας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης .

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στις εργασίες του Περτουλίου προσκεκλημένοι είναι οι παρακάτω:

1. οι αρμόδιοι Υπουργοί ή εκπρόσωποί τους, που ασχολούνται με τον Τουρισμό, την Αγροτική Οικονομία, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον
2. Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, είτε ως εισηγητές είτε ως σύνεδροι
3. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού (Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι ) από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και όμορες Περιφέρειες
4. όλοι οι Βουλευτές της Θεσσαλίας
5. Εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών Φορέων της Θεσσαλίας (επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, αγροτικοί-κληνοτροφικοί συνεταιρισμοί, γεωπόνοι, δασολόγοι)
6. Προϊστάμενοι Δασαρχείων Θεσσαλίας, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, γραφείων γεωργικής ανάπτυξης κ.α΄.
6. Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματίες της Π.Ε. Τρικάλων,
7. Εκπρόσωποι των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη Θεσσαλία

ΔΙΑΜΟΝΗ
Σημειώνεται ότι όλοι οι Εισηγητές και οι Σύνεδροι, μαζί με τις οικογένειές τους, θα διαμείνουν στην περιοχή για δύο μέρες (με συμβολικό κόστος σε συνεννόηση με τους Διοργανωτές, δηλώσεις μέχρι και 3/6/2015), θα συμμετέχουν στις εργασίες της ιδιαίτερα σημαντικής Στρογγυλής Τράπεζας, θα γνωρίσουν την ιστορία, τη λαογραφία, τις παραδόσεις, θα ξεναγηθούν στα πανέμορφα αξιοθέατα της περιοχής του ορεινού όγκου, θα κάνουν ιππασία, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες υπαίθρου, θα γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις ενός μαγικού τουριστικού προορισμού, όπως είναι το Περτούλι, η Ελάτη, το Νεραϊδοχώρι και όλα τα φιλόξενα χωριά του ορεινού όγκου του Ν. Τρικάλων. (Κρατήσεις κ. Μαλέκας Βάϊος Μέλος ΔΣ, τηλέφ. 6976-816574, το αργότερο μέχρι 3/6/2015)
Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ , μαζί με πολλούς άλλους έγκριτους επιστήμονες που συμμετέχουν ως εισηγητές, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και αναδεικνύει το ρόλο του Πανεπιστήμιου στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.
Θα δοθούν ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Συμμετοχής από τους Διοργανωτές.
Αρμόδιος για συνεννόηση ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944, E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                                                                            ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΑΣ
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης                                                    Καθηγητής Γερμανικών – Επιθεωρητής Ποιότητας


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------—
www.mkothessalias.gr
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύνθεση ΔΣ Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Kων. Σκριάπας (Π.Ε. Μαγνησίας )
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:Γεώργιος Ζώγας (Π.Ε. Μαγνησίας )
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Βασ. Τσιάρας (Π.Ε. Λάρισας )
ΤΑΜΙΑΣ :Βάϊος Μαλέκας (Π.Ε. Τρικάλων )
ΜΕΛΟΣ ΔΣ-ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :Δημ. Ζούπης (Π.Ε. Μαγνησίας )
ΜΕΛΟΣ ΔΣ :Γεώργιος Καραβίδας (Π.Ε. Καρδίτσας )
ΜΕΛΟΣ ΔΣ:Βαλάντω Καπλάνη (Π.Ε. Τρικάλων )

ΜΕΛΟΣ ΔΣ: Κυριάκος Τσίπης (Π.Ε. Λάρισας )
ΜΕΛΟΣ ΔΣ:Κων. Ζούπης (Π.Ε. Μαγνησίας )

ΜΕΛΟΣ ΔΣ :Ιωάννης Τσακιστάρας (Π.Ε. Λάρισας )
ΜΕΛΟΣ ΔΣ :Ηλίας Φιλοκώστας (Π.Ε. Τρικάλων )

Tags: Κοινωνική οικονομία, Ημερίδες, Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Εκτύπωση Email

Κοινωνικά Δίκτυα

Follow on Facebook Follow on Twitter Follow on Linkedin